https://www.digitalo.pl/wiadomosc/ksiazka-kucharska-polecane-i-bestsellery-jaka-najlepsza-dla-poczatkujacych/5332/ 2018-05-11 13:52:41.000000

Książka kucharska - polecane i bestsellery. Jaka najlepsza dla początkujących?

Choć każdy lubi dobrze zjeść, to nie każdy jednak musi dobrze gotować, dlatego warto wspomóc się dobrymi przepisami. Jak wybrać dobrą książkę kucharską?

Jeszcze wiele lat temu na rynku można było znaleźć kilka książek kucharskich, a wśród nich królowała oczywiście kuchnia polska. Dziś spoglądając na półki w księgarniach i sklepach internetowych, widzimy ogrom tytułów oraz przekrój praktycznie każdej kuchni na świecie – od polskiej po afrykańską. Zresztą nic dziwnego – świat stał się „mniejszy”. Coraz częściej podróżujemy, próbujemy nowych potraw, a potem po powrocie do domu, próbujemy je odtworzyć.

Jedni poprzestają na kilku potrawach, inni pasjonują się kulturą, zmieniają swój styl życia i jedzą tylko to, co jest rdzenne dla danego kraju lub regionu. Oczywiście nieocenioną pomocą jest odpowiednia książka kucharska. Jak więc odnaleźć się w świecie kulinarnych przepisów i książek?

Rodzaje książek kucharskich – jak się odnaleźć?

Zanim przejdziemy do podziału książek kucharskich ze względu na rodzaj kuchni, zacznijmy od nieco innej kategorii. Nie trzeba być wielkim znawcą rynku aby wiedzieć, że obecnie książkę może napisać niemal każdy. Nie trzeba mieć dobrego wykształcenia, talentu czy też ogromnej wiedzy, aby wydać książkę, również kucharską. Dlatego też na rynku znajdziemy mnóstwo propozycji, które nie zawsze spełnią pokładane w nich nadzieje. Książka kucharska autorstwa piosenkarki, aktora, polityka bądź prezentera pogody? Wszystko jest możliwe, ale jakość takiej produkcji nie zawsze jest na najwyższym poziomie, choć z drugiej strony nie należy na wstępie skreślać takich książek, gdyż można znaleźć w nich ciekawe przepisy, dobre rady i wskazówki.

Kolejny rodzaj książek kucharskich to tak zwane „biblie kucharskie”, czyli swego rodzaju zbiory przepisów z różnych źródeł, nie zawsze sprawdzone i często opatrzone losowymi zdjęciami. Mimo to tego typu publikacje warte są zainteresowania, bo można trafić na bardzo cenne okazy będące spisem starych, tradycyjnych przepisów, których teraz na próżno szukać w Internecie, czasopismach itp. Znajdziemy tak przepisy na wzór tych „babcinych”, a więc z gwarancją, że zawsze będzie smacznie i tak jak dawniej.

Ostatnio coraz popularniejsze są książki kucharskie pasjonatów. Wśród nich są oczywiście blogerzy, którzy z większymi lub mniejszymi sukcesami podbijają Internet. Warto zwrócić uwagę na tego typu książki kucharskie, gdyż z większości przypadków są tworzone przez pasjonatów, miłośników kuchni i gotowania. Oczywiście w zależności od blogera, trafimy na książki o różnej tematyce, a konkretniej różnym rodzaju kuchni – dla każdego coś miłego. Oczywiście nie każda publikacja jest godna uwagi, ale jeśli dany bloger dobrze radzi sobie w sieci (warto sprawdzić przed zakupem), to i książka powinna być na wysokim poziomie.

Podobnym typem książek są te, tworzone przez laureatów programów telewizyjnych traktujących o gotowaniu. W tym przypadku jednak schemat takich książek jest zazwyczaj narzucany przez wydawcę, więc autor przepisów nie zawsze ma wiele do powiedzenia. Zanim więc kupimy taką książkę kucharską, sprawdźmy, czy dana formuła na pewno nam pasuje. Możemy być jednak pewni, że wykonanie książki, oprawa i ilustracje będą na najwyższym poziomie. W końcu to reklama danego programu i stacji telewizyjnej.

Są również książki tworzone przez znanych kucharzy. W przeciwieństwie do celebrytów, w tym przypadku możemy być pewni wysokiej jakości przepisów sygnowanych przez znane osobistości ze świata kuchni. Pamiętajmy jednak, że jeśli szukamy prostych i niedrogich przepisów, w takich książkach będzie trudno je znaleźć. W końcu znany kucharz nie pokaże swoich umiejętności tworząc przepis na wigilijnego karpia czy schabowego. W takich publikacjach znajdziemy przepisy trudne, czasochłonne i wykonane z drogich produktów.

Jaką książkę kucharską wybrać?

O gustach, również kulinarnych, się nie dyskutuje, dlatego też nie podejmiemy decyzji za Was. Jedni wolą bigos i schabowego, inni sajgonki bądź pizzę. Jeśli jednak ktoś dopiero stawia pierwsze kroki i kształtuje swój gust kulinarny, powinien posmakować każdej kuchni. Co innego osoby, które mają już określony kierunek, w którym konsekwentnie chcą zmierzać.

Kuchnia polska

Mimo to wielu obecnych pasjonatów i kucharzy zaczynało z kuchnią polską. W końcu mamy z nią styczność od dziecka na różnych poziomach – od śniadania, obiadów, po świąteczne uczty. Oczywiście każdy zna bigos, schabowe, zupę pomidorową bądź kotlety mielone, ale nie każdy wie, jak zrobić baraninę po podlasku czy też koźlarze w sosie beszamelowym. Kuchnia polska to również skarbnica wiedzy nie tylko o gotowaniu wykwintnych dań, ale również wskazówek przydatnych na co dzień.

Kuchnia włoska

Pizza, spaghetti, lasagne czy risotto – te potrawy nigdy się nie nudzą i są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju. Pizzerie znajdziemy w każdym, nawet małym mieście, zaś spaghetti w różnej postaci zna każde dziecko. Tu również znajdziemy całe mnóstwo przepisów, których na próżno szukać w restauracjach. Przykładem może być zupa z soczewicy, kurczak caprese czy też polędwiczki wieprzowe z mozzarellą. Pamiętajmy tylko, aby nigdy nie chwalić się rodowitemu Włochowi, że zrobiliśmy pyszną pizzę hawajską.

Kuchnia azjatycka

Jeśli ktoś lubi ostre i nietypowe smaki, powinien posmakować kuchni azjatyckiej. Znajdziemy tu najróżniejsze smaki, od niezwykle pikantnych i aromatycznych, po delikatne i subtelne. Co więcej, swoje smaki znajdzie tu zarówno miłośnik mięsa, jak również wegetarianin. Z jednej strony faszerowana rzepa gotowana w dashi, z drugiej zaś zupa z krabem i krewetkami. Z taką kuchnią nigdy nie można się nudzić!

Kuchnia bałkańska

To kolejna kopalnia niezwykłych przepisów i niesamowitych smaków. Każdy zna przepyszne i aromatyczne leczo, ale nie wszyscy słyszeli o wspaniałym gruzińskim chlebie z serem. Świetną przekąską może być również chrupiąca pita z grillowanymi warzywami.

Warto wiedzieć!

Jeśli jesteśmy bardzo elastyczni i lubimy zarówno potrawy pikantne, jak i łagodne, mięsne i warzywne, warto w swoich zbiorach mieć książki kucharskie kilku kuchni świata – to gwarancja, że znajdziemy potrawę na każdą okazję.

 

Podobne artykuły
 

Jeszcze wiele lat temu na rynku można było znaleźć kilka książek kucharskich, a wśród nich królowała oczywiście kuchnia polska. Dziś spoglądając na półki w księgarniach i sklepach internetowych, widzimy ogrom tytułów oraz przekrój praktycznie każdej kuchni na świecie – od polskiej po afrykańską. Zresztą nic dziwnego – świat stał się „mniejszy”. Coraz częściej podróżujemy, próbujemy nowych potraw, a potem po powrocie do domu, próbujemy je odtworzyć.

Jedni poprzestają na kilku potrawach, inni pasjonują się kulturą, zmieniają swój styl życia i jedzą tylko to, co jest rdzenne dla danego kraju lub regionu. Oczywiście nieocenioną pomocą jest odpowiednia książka kucharska. Jak więc odnaleźć się w świecie kulinarnych przepisów i książek?

Rodzaje książek kucharskich – jak się odnaleźć?

Zanim przejdziemy do podziału książek kucharskich ze względu na rodzaj kuchni, zacznijmy od nieco innej kategorii. Nie trzeba być wielkim znawcą rynku aby wiedzieć, że obecnie książkę może napisać niemal każdy. Nie trzeba mieć dobrego wykształcenia, talentu czy też ogromnej wiedzy, aby wydać książkę, również kucharską. Dlatego też na rynku znajdziemy mnóstwo propozycji, które nie zawsze spełnią pokładane w nich nadzieje. Książka kucharska autorstwa piosenkarki, aktora, polityka bądź prezentera pogody? Wszystko jest możliwe, ale jakość takiej produkcji nie zawsze jest na najwyższym poziomie, choć z drugiej strony nie należy na wstępie skreślać takich książek, gdyż można znaleźć w nich ciekawe przepisy, dobre rady i wskazówki.

Kolejny rodzaj książek kucharskich to tak zwane „biblie kucharskie”, czyli swego rodzaju zbiory przepisów z różnych źródeł, nie zawsze sprawdzone i często opatrzone losowymi zdjęciami. Mimo to tego typu publikacje warte są zainteresowania, bo można trafić na bardzo cenne okazy będące spisem starych, tradycyjnych przepisów, których teraz na próżno szukać w Internecie, czasopismach itp. Znajdziemy tak przepisy na wzór tych „babcinych”, a więc z gwarancją, że zawsze będzie smacznie i tak jak dawniej.

Ostatnio coraz popularniejsze są książki kucharskie pasjonatów. Wśród nich są oczywiście blogerzy, którzy z większymi lub mniejszymi sukcesami podbijają Internet. Warto zwrócić uwagę na tego typu książki kucharskie, gdyż z większości przypadków są tworzone przez pasjonatów, miłośników kuchni i gotowania. Oczywiście w zależności od blogera, trafimy na książki o różnej tematyce, a konkretniej różnym rodzaju kuchni – dla każdego coś miłego. Oczywiście nie każda publikacja jest godna uwagi, ale jeśli dany bloger dobrze radzi sobie w sieci (warto sprawdzić przed zakupem), to i książka powinna być na wysokim poziomie.

Podobnym typem książek są te, tworzone przez laureatów programów telewizyjnych traktujących o gotowaniu. W tym przypadku jednak schemat takich książek jest zazwyczaj narzucany przez wydawcę, więc autor przepisów nie zawsze ma wiele do powiedzenia. Zanim więc kupimy taką książkę kucharską, sprawdźmy, czy dana formuła na pewno nam pasuje. Możemy być jednak pewni, że wykonanie książki, oprawa i ilustracje będą na najwyższym poziomie. W końcu to reklama danego programu i stacji telewizyjnej.

Są również książki tworzone przez znanych kucharzy. W przeciwieństwie do celebrytów, w tym przypadku możemy być pewni wysokiej jakości przepisów sygnowanych przez znane osobistości ze świata kuchni. Pamiętajmy jednak, że jeśli szukamy prostych i niedrogich przepisów, w takich książkach będzie trudno je znaleźć. W końcu znany kucharz nie pokaże swoich umiejętności tworząc przepis na wigilijnego karpia czy schabowego. W takich publikacjach znajdziemy przepisy trudne, czasochłonne i wykonane z drogich produktów.

Jaką książkę kucharską wybrać?

O gustach, również kulinarnych, się nie dyskutuje, dlatego też nie podejmiemy decyzji za Was. Jedni wolą bigos i schabowego, inni sajgonki bądź pizzę. Jeśli jednak ktoś dopiero stawia pierwsze kroki i kształtuje swój gust kulinarny, powinien posmakować każdej kuchni. Co innego osoby, które mają już określony kierunek, w którym konsekwentnie chcą zmierzać.

Kuchnia polska

Mimo to wielu obecnych pasjonatów i kucharzy zaczynało z kuchnią polską. W końcu mamy z nią styczność od dziecka na różnych poziomach – od śniadania, obiadów, po świąteczne uczty. Oczywiście każdy zna bigos, schabowe, zupę pomidorową bądź kotlety mielone, ale nie każdy wie, jak zrobić baraninę po podlasku czy też koźlarze w sosie beszamelowym. Kuchnia polska to również skarbnica wiedzy nie tylko o gotowaniu wykwintnych dań, ale również wskazówek przydatnych na co dzień.

Kuchnia włoska

Pizza, spaghetti, lasagne czy risotto – te potrawy nigdy się nie nudzą i są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju. Pizzerie znajdziemy w każdym, nawet małym mieście, zaś spaghetti w różnej postaci zna każde dziecko. Tu również znajdziemy całe mnóstwo przepisów, których na próżno szukać w restauracjach. Przykładem może być zupa z soczewicy, kurczak caprese czy też polędwiczki wieprzowe z mozzarellą. Pamiętajmy tylko, aby nigdy nie chwalić się rodowitemu Włochowi, że zrobiliśmy pyszną pizzę hawajską.

Kuchnia azjatycka

Jeśli ktoś lubi ostre i nietypowe smaki, powinien posmakować kuchni azjatyckiej. Znajdziemy tu najróżniejsze smaki, od niezwykle pikantnych i aromatycznych, po delikatne i subtelne. Co więcej, swoje smaki znajdzie tu zarówno miłośnik mięsa, jak również wegetarianin. Z jednej strony faszerowana rzepa gotowana w dashi, z drugiej zaś zupa z krabem i krewetkami. Z taką kuchnią nigdy nie można się nudzić!

Kuchnia bałkańska

To kolejna kopalnia niezwykłych przepisów i niesamowitych smaków. Każdy zna przepyszne i aromatyczne leczo, ale nie wszyscy słyszeli o wspaniałym gruzińskim chlebie z serem. Świetną przekąską może być również chrupiąca pita z grillowanymi warzywami.

Warto wiedzieć!

Jeśli jesteśmy bardzo elastyczni i lubimy zarówno potrawy pikantne, jak i łagodne, mięsne i warzywne, warto w swoich zbiorach mieć książki kucharskie kilku kuchni świata – to gwarancja, że znajdziemy potrawę na każdą okazję.

 

Podobne artykuły
 
Kategoria: Poradniki
Data: 01.08.2017
Social
4,9
6 ocen
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.