Udostępnij
Skomentuj

Książka o grzybach – ranking polecanych pozycji

Kurki, maślaki, pieczarki, gąski i kanie. Od kwietnia do późnej jesieni miłośnicy grzybów mają pełne ręce roboty!

Grzyby mrożone, grzyby suszone, grzyby marynowane... Towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów; próżno szukać kultury, w której w taki czy inny sposób nie byłyby one obecne. Czy to jako dodatek kulinarny, czy jako metoda odurzania się – istnieją gatunki trujące, które w konkretnej dawce i po odpowiednim przygotowaniu używane są jako środki psychodeliczne. Dziś również wielu ludzi nie wyobraża sobie bez nich życia w kuchni, dla innych są tylko niewartym zachodu dodatkiem. Sosy, zupy, farsze, przekąski... Nieważne, jak zamierzamy dane osobniki wykorzystać, przed konsumpcją czy wyprawą na grzybobranie dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę. Warto sprawdzić aktualne występowanie grzybów, to, w jaki sposób je zbierać, które gatunki są dla nas bezpieczne, a które nie. Zatrucie grzybami może mieć bardzo poważne konsekwencje, dlatego warto zachowywać ostrożność w kontaktach z nimi.

 

Polecane pozycje:

Tajemnicze życie grzybów

Choć nie mają zbyt wielu składników odżywczych, nadrabiają to walorami smakowymi. Na świecie istnieje mnóstwo gatunków grzybów; niektóre z nich są bardzo poszukiwane przez kucharzy, potrafią nawet osiągać zawrotne ceny ze względów na rzadkość występowania i wyjątkowy smak, który odmienić może w kilka chwil każdą potrawę – tutaj na myśl cisną się trufle. O ile jednak są gatunki, ze znalezieniem i przyrządzeniem których możemy mieć kłopoty, o tyle polskie lasy obfitują w mnogość okazów łatwiejszych do znalezienia. Grzybobranie to dla jednych sposób na życie, dla innych metoda spędzania wolnego czasu. Świeże powietrze, zieleń lasu, odgłosy przyrody... Wycieczka w poszukiwaniu kurek i maślaków może być bardzo przyjemnym sposobem spędzenia weekendu.

Idziemy na grzyby

Zastanawiacie się, jak suszyć grzyby? Jak przechowywać te, które już ususzyliście? A może jak marynować grzyby? Sposobów przechowywania i przygotowywania ich jest bez liku, a każdy ma swoje zastosowanie w kuchni. Chodzi tu oczywiście o grzyby jadalne, choć niektórzy mówią, że jadalne są wszystkie – z tym że niektóre tylko raz. Skąd czerpać wiedzę na ich temat? Warto popytać wśród bliskich; wielu z nas ma w rodzinie czy wśród znajomych kogoś, kto zna się na grzybach, a odpowiednia konsultacja przed wycieczką na grzyby może oszczędzić wielu nieporozumień... lub sporo czasu, który spędzilibyśmy na bezowocnym przeczesywaniu leśnego runa w poszukiwaniu interesujących nas okazów. Co jednak zrobić, gdy nikogo takiego nie znajdziemy, a internet nie jest czymś, co możemy zabrać ze sobą do lasu? Znaleźć odpowiednią książkę!

Co wybrać?

Na rynku istnieje wiele pozycji, które poświęcono tej tematyce. Nieważne, czy interesuje was książka o grzybach dla dzieci, atlas grzybów lub jakieś ciekawostki na temat tych organizmów – każdy znajdzie coś dla siebie, a pomóc wam może w tym nasz ranking. Poniżej przedstawiamy kilka polecanych książek o grzybach.

Robert Hofrichter – Tajemnicze życie grzybów

“Tajemnicze życie grzybów” nie jest poradnikiem kulinarnym; nie dowiemy się z niej, w jaki sposób przygotowywać grzyby lub w jaki sposób je zbierać, nie jest to również atlas grzybów. Robert Hofrichter zabiera jednak czytelnika w fascynującą podróż do świata organizmów, bez których nie istniałaby Ziemia, jaką znamy.

Ralph Metzner – Teonanacatl. Święte grzyby

“Teonanacatl” to słowo, jakiego Aztekowie używali w odniesieniu do grzybów używanych przez nich podczas szamańskich obrzędów, które po odpowiednim przyrządzeniu wprowadzały spożywające je osoby w świat mistycznych wizji. Ralph Metzner próbuje osadzić wiedzę na temat psychodelicznych gatunków grzybów w naszej dzisiejszej, naukowej rzeczywistości.

Bohdan Butenko – Grzyby i król

Ilustrowana historia o grzybach w roli głównej skierowana do najmłodszych. Bohdan Butenko stworzył książeczkę, która dzięki swojej kresce i humorowi zaciekawi niejednego małego czytelnika... a i nie tylko ich!

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą wydawniczą i rankingiem polecanych przez nas książek o grzybach – organizmach nie tylko fascynujących, ale i bardzo smacznych.

 

Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)