Udostępnij
Skomentuj

Książka o kuchni polskiej – jaka najlepsza? Ranking polecanych

Myśląc o kuchni polskiej, od razu przed oczami ma się bigos, pierogi, kotlet schabowy, żurek czy zupę pomidorową. To sztandarowe dania, które Polacy uwielbiają i często przygotowują w swoich domach, zwłaszcza starsze pokolenie. Pomimo miłości do podróżowania i chęci do spożywania potraw z innych krajów, większość Polaków jest najszczęśliwsza, kiedy może delektować się klasycznym polskim jedzeniem. Aby dogłębnie poznać kuchnię polską i wszystkie jej sekrety, warto sięgnąć po literaturę z tej tematyki. Jakie książki najlepiej wybrać?

Kuchnia polska jest dość charakterystyczna, choć warto zauważyć, że wiele w niej wpływów z innych krajów, np. tatarsko-tureckich, rusińskich, niemieckich czy francuskich. Zazwyczaj opisuje się ją jako dość ciężką, tłustą, z dużą ilością mięsa. Kiedyś na polskich stołach najczęściej była obecna kasza oraz dziczyzna, dziś to jedzenie zostało zastąpione ziemniakami i drobiem hodowlanym. Dużą popularnością cieszą się także pomidory, papryka, ogórki czy wędliny. Oczywiście kuchnia polska to nie tylko dania dostępne w całej Polsce, to także kuchnia regionalna, która różni się w zależności od tego, w jakieś części kraju występuje. Na przykład na północy je się więcej ryb, a na południu – nabiału. W Wielkopolsce królują pyzy, a na Śląsku rolady.

Najczęściej wybierane książki o kuchni polskiej w digitalo.pl

W kuchni polskiej nie brakuje też pysznych słodkości. Do najczęściej jedzonych zaliczyć można babkę, makowca, faworki, sernik czy pączki. Polacy pijają też dużo herbaty, najczęściej z cytryną i cukrem. Natomiast nie przepadają za smakami bardzo ostrymi, dlatego wiele dań tego typu łagodzonych jest śmietaną. Polskie potrawy to dania wyjątkowe, które może nie są tak znane na świecie jak dania włoskie czy francuskie, ale bez wątpienia są doceniane w wielu miejscach poza granicami Polski. Aby dobrze je poznać i zaznajomić się z potrawami regionalnymi, warto przeczytać książki poświęcone polskiej kuchni. To idealny sposób na wychwycenie jedynych w swoim rodzaju przepisów, które później można wypróbować we własnym domu.

Książki o kuchni polskiej:

Kuchnia polska jest bardzo zróżnicowana i niezwykle smaczna. Aby odkryć jej tajemnice, warto skorzystać z takich ciekawych propozycji wydawniczych jak:

  • Pascal Kiszonki i fermentacje BR to publikacja to coś dla wielbicieli polskich smaków w nowej odsłonie. Autorem przepisów zawartych w tej książce jest szef kuchni znanej i lubianej warszawskiej restauracji Aleksander Baron. Obecnie jest uważany za prawdziwego mistrza robienia dań z kiszonek. W swojej książce zawarł m.in. przepis na rzodkiewki w czarnej soli, krem z dyni, bigos z ogórków czy gołąbki w liściach jarmużu. To idealna propozycjach dla poszukujących nowych kulinarnych doznań.
  • Zwierciadło Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii ta książka kulinarna to coś dla miłośników nie tylko domowego jedzenia, ale i serialu „Ojciec Mateusz” z Arturem Żmijewskim w roli tytułowej. W publikacji znaleźć można różne przepisy na dania regionalne, które w serialu Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, gospodyni na plebani ojca Mateusza, przygotowuje dla księdza oraz jego podopiecznych i przyjaciół. Dodatkowo w książce znaleźć można wiele zabawnych opowieści dotyczących bohaterów serialu.
  • Zysk i S-ka Zapomniane warzywa ta publikacja to idealny wybór dla wszystkich lubiących warzywa i odkrywanie nowych smaków. Celem tej książki było wypromowanie warzyw, które rosną w Polsce, a mimo to rzadko goszczą na polskich stołach, wprost przeciwnie do dawnych lat, kiedy były wykorzystywane bardzo często. Publikacja obfituje w różnego rodzaju przepisy na dania z polskich warzyw i udziela wskazówek, które mogą przydać się zwłaszcza gospodarstwom agroturystycznym.

Kuchnia polska przez wieki ulegała zmianom i wpływom. Dziś nadal jest dość ciężka, w porównaniu np. z dietą śródziemnomorską, ale bez wątpienia niezwykle smaczna. Aby poznać wszystkie regionalne dania i polskie przysmaki, warto sięgnąć po książki kulinarne poświęcone właśnie kuchni polskiej. To doskonały sposób na zapoznanie się z ciekawymi przepisami i poznanie mniej rozpowszechnionych składników. Ale ostatecznie i tak nic się nie może równać z bigosem, pierogami czy kotletem schabowym z ziemniakami.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)