Udostępnij
Skomentuj

Książka o kuchni światowej – jaka najlepsza? Ranking polecanych

Aby poznać sekrety kuchni światowej, warto skorzystać z literatury poświęconej tej tematyce. Jakie książki najlepiej wybrać?

Kuchnia światowa to prawdziwa mieszanka wybuchowa. Znaleźć w niej można dosłownie wszystko, od francuskich sufletów i dań z truflami, po meksykańskie larwy mrówek czy chińskie smażone koniki polne. Każdy naród może się poszczycić innymi przysmakami, każdy kraj ma też swoje ulubione i najczęściej stosowane składniki. Polakom trudno byłoby sobie wyobrazić, że mieliby zajadać się owadami, natomiast w innych częściach świata takie specjały są ogólnie dostępne i chętnie spożywane. Natomiast poza granicami Polski bigos czy ogórki kiszone, dla Polaków wyborne i niezastąpione, także mogą wydawać się dziwne i niesmaczne. Wszystko zależy bowiem od przyzwyczajeń, klimatu i położenia geograficznego.

Najczęściej wybierane książki o kuchni światowej w digitalo.pl

Do najbardziej znanych kuchni światowych zaliczyć można oczywiście kuchnię francuską oraz włoską, które wywarły duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza europejskie. Kuchnia francuska wbrew pozorom jest bardzo zróżnicowana i powinna kojarzyć się nie tylko ze ślimakami czy żabimi udkami. Istnieje bowiem wiele francuskich potraw mniej wytwornych, a tak samo smacznych, lekkich i zdrowych. Kuchnia włoska to natomiast dania z pozoru wydające się proste, a tak naprawdę niezwykle skomplikowane. W diecie włoskiej dużo jest owoców morza, ryb, makaronów i oczywiście przypraw, np. bazylii, oregano i oczywiście oliwy z oliwek. Aby zgłębić tajniki światowych kuchni, warto przeczytać książki kulinarne poświęcone tej tematyce. Pozwolą one wyruszyć w podróż po różnych smakach, niejednokrotnie tak bardzo odległych od polskich, jak to tylko możliwe.

Książki o kuchni światowej:

Kuchnia światowa to nie tylko Włochy i Francja, to także kuchnie wielu innych ciekawych i egzotycznych krajów. Aby poznać przepisy na oryginalne dania, warto skorzystać z takich interesujących publikacji jak:

  • Zysk i S-ka Semka... się gotuje ta książka kucharska a zarazem przewodnik to dzieło Piotra Semki, polskiego publicysty i dziennikarza. Opisuje on swoją podróż po świecie w poszukiwaniu nowych smaków i zapachów. Przedstawia przepisy na różnego rodzaju dania, które udało mu się skosztować podczas swoich wypraw. Udziela też wskazówek dotyczących przygotowywania konkretnych potraw. W książce znaleźć można takie ciekawe specjały jak marokański tadżin, meksykańska fajitas i wiele innych.
  • Znak Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu ta publikacja zabiera czytelnika w podróż po amerykańskich smakach. Autorką książki jest Deb Perelman, która przygotowuje swoje dania w małej kuchni na Manhattanie. Jej przepisy są proste, domowe i niezwykle smaczne. Każdy jest w stanie przyrządzić dania, które opisuje w swojej publikacji. Wystarczy tylko zaangażowanie i miłość do gotowania. Jeśli ktoś ma ochotę umieścić Nowy Jork na swoim talerzu, ta książka nada się do tego idealnie.
  • Zysk i S-ka Smak tropików ta książka to coś dla wielbicieli egzotycznych kuchni. Jej autorką jest Biruta Markuza. Opisuje ona kuchnię chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru, Sri Lanki czy Filipin. Znaleźć w niej można także przepisy kuchni australijskiej. Ponadto publikacja przybliża czytelnikowi istotę tych kuchni, jakże odmiennych od polskiej. Skłania do refleksji i każe zastanowić się nad własnymi przyzwyczajeniami żywieniowymi.

Kuchnia świata to bardzo ogólne określenie, które niesie w sobie całą potęgę różnorodnych smaków i zapachów. Każdy zna kuchnię włoską czy francuską, ale nie tylko one odgrywają ważną rolę na kulinarnej mapie świata. Warto poznać kuchnie odmienne od polskiej, egotyczne, pikantne, niezwykle aromatyczne. Ale także wszystkie inne. Dobrze jest wypróbować nieznane do tej pory składniki i przygotować oryginalne potrawy, które choć na chwilę pozwolą przenieść się w zupełnie inną część świata.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)