Udostępnij
Skomentuj

Książka o kuchni włoskiej – jaka najlepsza? Ranking polecanych

Kuchnia włoska uwielbiana jest na całym świecie. Nic w tym dziwnego, bowiem jest niezwykle smaczna, lekka i złożona ze świeżych składników. Wśród najbardziej popularnych włoskich dań wymienić można chociażby pizzę, owoce morza czy potrawy na bazie makaronów. Trudno też znaleźć osobę, która nie lubi włoskich słodyczy: lodów, ciasta tiramisu czy panna cotty. Aby lepiej poznać włoską kuchnię i wszystkie jej sekrety, warto przeczytać książki kucharskie poświęcone włoskim przysmakom. Jakie publikacje najlepiej wybrać?

Kuchnia włoska może się wydawać prosta, jednak to tylko pozory. Tak naprawdę wymaga ona sporej wiedzy, aby gwarantować najwyższe doznania kulinarne. Czym się charakteryzuje? Przede wszystkim użyciem przypraw, takich jak bazylia, oregano, pieprz, tymianek czy rozmaryn. W kuchni włoskiej królują też warzywa, parmezan i oliwa z oliwek. Tak jak wiele jest regionów we Włoszech, tak wiele jest kuchni regionalnych. Każda z nich jednak ma wspólną cechę. Otóż w słonecznej Italii tradycją jest, żeby używać składników lokalnych, dostępnych o danej porze roku. To sprawia, że kuchnia włoska nie tylko jest lekka i smaczna, ale też zdrowa.

Najczęściej wybierane książki o kuchni włoskiej w digitalo.pl

Mówiąc o włoskiej kuchni, nie można nie wspomnieć o pizzy. Ten płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i dodatkami podbił serca milionów smakoszy na całym świecie. Prawdziwa pizza wypiekana jest tylko i wyłącznie w kamiennym piecu opalanym drewnem. Według badaczy pierwsza wzmianka o pizzy pojawiła się już w 997 roku. Ale taka z pomidorami zaistniała dopiero wtedy, gdy te warzywa dotarły do Włoch z Ameryki. Jeśli ktoś marzy o spróbowaniu najlepszej pizzy na świecie, powinien udać się do Neapolu. Najbardziej znane włoskie pizze to oczywiście pizza Margherita, capricciosa czy marinara. Jednak włoska kuchnia to nie tylko pizza, to także tysiące innych, równie pysznych przysmaków, które zadowolą każde podniebienie. Aby je poznać, warto sięgnąć po książki kucharskie poświęcone włoskim specjałom.

Książki o kuchni włoskiej:

Kuchnia włoska to najpopularniejsza kuchnia na świecie zaraz obok kuchni francuskiej. Aby poznać jej tajemnice, warto przeczytać takie ciekawe propozycje wydawnicze jak:

  • Esprit W kuchni z miłością ta publikacja to dzieło autorstwa znanej na całym świecie włoskiej aktorki Sophii Loren. W swojej książce udowadnia, że gotowanie może być sposobem na okazanie miłości ukochanym osobom. Opisuje ponad 300 przepisów na różnego rodzaju zupy, makarony, mięsa i warzywa. W publikacji nie zabrakło też deserów. To prawdziwa skarbnica wiedzy nie tylko o włoskiej kuchni, ale w ogóle o Włoszech i Włochach, niezwykle urokliwa i wciągająca.
  • Buchmann Po prostu po włosku autorkami tej książki są trzy siostry: Romina, Emanuela i Michela Chiappa. W publikacji znaleźć można mnóstwo przepisów tradycyjnej włoskiej kuchni, w której roi się od warzyw, oliwek, słońca i miłości do gotowania. Książka zawiera także specjalny rozdział, w którym siostry wyjaśniają, jak samodzielnie przygotować pyszny, włoski makaron. Osoby nie jedzące glutenu także znajdą porady dla siebie.
  • Muza Lazanie zapiekanki to prawdziwy włoski przysmak, który jednak wymaga dość sporej wiedzy. Nie jest łatwo bowiem przygotować pyszną lazanię, w której składniki są właściwie dobrane. W tym celu może pomóc książka „Lazanie” wydawnictwa Muza. Przybliża ona czytelnikom sekrety dobrej lazanii i podaje wiele ciekawych przepisów. Będzie doskonałą lekturą dla osób dopiero rozpoczynających przygodę z kuchnią włoską, jak i tych bardziej obeznanych w tej dziedzinie.

Włoskie restauracja można znaleźć wszędzie na świecie. Wynika to z faktu, że włoskie jedzenie ma w sobie duszę, jest smaczne, kolorowe, lekkie i świeże. Warto dowiedzieć się czegoś więcej o kuchni włoskiej, która skrywa w sobie wiele tajemnic. Nie jest łatwo się jej nauczyć, ale z całą pewnością opłaca się to zrobić. Pomogą w tym specjalne książki kucharskie włoskich autorów, które zawierają setki przepisów na tradycyjne potrawy, zarówno te bardziej rozpowszechnione, jak i mniej znane, ale tak samo pyszne.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)