Udostępnij
Skomentuj

Książka o przetworach – jaka najlepsza? Ranking polecanych

Przetwór to nic innego jak produkt uzyskany z jakiegoś surowca poprzez przeróbkę. Tego typu wyroby przede wszystkim kojarzą się z dawnymi czasami, kiedy to piwnice pełne były słoików z konfiturami, sokami czy kiszonymi ogórkami. Dziś tego rodzaju domowe spiżarnie to rzadkość, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić tę tendencję. W końcu nic nie jest tak smaczne jak domowy dżem czy inne przetwory, które można spożywać podczas chłodnej jesieni czy śnieżnej zimy. Aby nauczyć się przygotowywać tego typu jedzenie, warto sięgnąć po książki poświęcone przetworom. Jakie publikacje najlepiej wybrać?

Lato i wczesna jesień to najlepszy czas na przygotowanie domowych przetworów. W końcu to właśnie w tym okresie dostępne są owoce i warzywa sezonowe, bogate w witaminy i wspaniały smak. Zamiast wszystkie spożywać na bieżąco, warto część z nich przeznaczyć na samodzielnie wykonane przetwory, które będą cieszyć kubki smakowe podczas zimnych i szarych dni. Wiele osób jednak nie ma pojęcia, jak zabrać się za wykonanie tego rodzaju zapasów. Nic w tym dziwnego, bowiem dziś wszystkie produkty można kupić w sklepie o każdej porze roku, dlatego nie ma potrzeby gromadzenia słoików w domach. Jednak domowe wyroby są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze, dlatego dobrze jest nauczyć się je przyrządzać.

Najczęściej wybierane książki o przetworach w digitalo.pl

Przetwory mogą być wykonane z owoców, warzyw, grzybów czy nawet kwiatów. Tworzy się je przy użyciu cukru, np. dżemy czy konfitury, octu, np. ogórki czy buraczki, a także słonej zalewy, np. ogórki kiszone, kapusta kiszona. Bardzo ważne jest, aby podczas przyrządzania przetworów pamiętać o kilku istotnych kwestiach, które zagwarantują, że jedzenie się nie zepsuje. Przede wszystkim słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche. Ponadto zalewa powinna zakrywać całość zawartości słoika. Aby wydłużyć okres przechowywania przetworów, słoiki należy pogotować jakiś czas w wodzie. Realizowanie tych i innych wskazówek to podstawa, aby kilka miesięcy później móc delektować się zgromadzonymi zapasami. Wszystkie te porady i wiele innych znaleźć można w fachowej literaturze poświęconej przetworom. Warto sięgnąć po tego typu publikacje, aby nie popełniać błędów.

Książki o przetworach:

Przetwory z truskawek, jabłek, gruszek, ogórków czy papryki to prawdziwe rarytasy. Aby profesjonalnie i skutecznie przygotować tego rodzaju jedzenie, warto przeczytać takie ciekawe książki jak:

  • Olesiejuk Domowa spiżarka. Marynowanie i kiszenie ta publikacja to doskonały wybór dla wszystkich pragnących nauczyć się przygotowywać przetwory, które wpisują się w obecną modę na zdrowe odżywianie. Książka prezentuje różnego rodzaju przepisy na tradycyjne polskie marynaty i kiszonki, a także sięga do kuchni orientalnych i innych. W publikacji znaleźć więc można m.in. przepisy na wykonanie relishy czy chutneyów.
  • RM Dżemy i przetwory z domowej spiżarni to prawdziwa skarbnica wiedzy o słodkich (ale i nie tylko) przetworach, które każdy może zrobić w domu. Publikacja zawiera kilkadziesiąt przepisów na różnego typu dżemy, marmolady czy galaretki. Dodatkowo prezentuje porady, w jakich daniach te produkty można stosować. Jak się bowiem okazuje, można je także wykorzystywać jako elementy drinków czy dań obiadowych.
  • Muza Przetwory. Słodkie i pikantne przysmaki z domowej spiżarni ta książka to zbiór wiedzy odnośnie słodkich i niesłodkich przetworów. Prezentuje przepisy na konfitury, powidła czy likiery z owoców, ale także na przetwory z warzyw, np. tradycyjną kiszoną kapustę lub bakłażany z miodem. Ponadto publikacja wzbogacona jest o przepisy na różnego rodzaju pasztety, jaja w marynacie i inne tego typu wyroby.

Przetwory kojarzą się przede wszystkim ze starszym pokoleniem. Kiedyś bowiem jedzenie nie było tak ogólnie dostępne jak teraz, dlatego niejednokrotnie organizowano piwniczne zapasy. Warto jednak skorzystać z dawnych receptur, gdyż domowe przetwory, pozbawione konserwantów i szkodliwych dodatków, to zbawienie dla naszego organizmu, bombardowanego różnymi niezdrowymi składnikami. Aby nauczyć się przyrządzać przetwory, należy skorzystać z fachowej literatury kulinarnej. Dzięki poradom zawartym w książkach można w łatwy sposób przygotować zapas pysznego jedzenia na późną jesień i zimę.

Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)