Browin LIOFILIZOWANE Kultury Bakteryjne do Sera Gouda
LIOFILIZOWANE Kultury Bakteryjne do Sera Gouda
✅Idealnie dobrana mieszanka bakterii fermentacji mlekowej, która umożliwia zrobienie pysznego domowego sera typu gouda.
✅Stanowi świetną bazę do zdrowej diety, także bezglutenowej.
✅Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału.Istotne cechy:
✔️Na 50L mleka✔️Do sera gouda
Sposób użycia:W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut.6 L mleka wlej do garnka i podgrzej do temperatury 33°C. Odmierz ok. 0,5 g bakterii i rozpuść w kieliszku w niewielkiej ilości letniej wody. Całość dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie - jeśli użyłeś mleka kupnego niskopasteryzowanego - dodaj ok. 1 g sypkiego chlorku wapnia, a następnie podgrzej mleko do 38°C oraz dodaj ok. 0,6 g podpuszczki suszonej, rozpuszczonej w kieliszku letniej wody. Całość wymieszaj. Wyłącz grzanie. Po upływie około 50 minut skrzep pokrój w kostkę o boku 1-2 cm i delikatnie zamieszaj. Pozostaw na 10-15 minut, aby serwatka zaczęła się oddzielać. Po tym czasie odlej ok. 20-30% serwatki, a w jej miejsce dolej wodę o temperaturze ok. 30-35°C. Następnie cały czas mieszając, dogrzewaj powstające ziarno do 40-45°C w ciągu 20-30 minut, aż będzie ono na tyle elastyczne, że pod naciskiem sklei się w ręku. Odlej serwatkę do poziomu ziarna, a następnie przełóż je do chusty serowarskiej i umieść w prasce do sera. Tak powstały ser pozostaw na około 12 godzin w temperaturze pokojowej, co jakiś czas obracając i dociskając go w prasce. Po tym czasie ser wyjmij, przełóż do solanki (0,5 L wody + 0,5 L serwatki + 180 g soli) i pozostaw na 8 godzin. Następnie wyjmij ser z solanki, przełóż na podkład serowarski i pozostaw przez dobę do osuszenia w temperaturze pokojowej, obracając go co kilka godzin. Ser przechowuj w lodówce. Kiedy wytworzy się na nim skórka, zabezpiecz ją powłoką lub woskiem serowarskim. Pozostaw ser do dojrzewania na minimum 4 tygodnie w temperaturze 8-12°C.
Składniki: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Streptococcus thermophilus, laktozaMasa netto: ok 3,5 g
Masa kultur bakteryjnych może się różnić w zależności od ich aktywności.
Market
Morele MAX to gwarancja darmowej dostawy od , możliwości zwrotu zakupów nawet do 30 dni oraz bezpłatnego zwrotu do Paczkomatów 24/7 i Punktów DPD Pickup.
Aktywuj pakiet już dzisiaj i zacznij oszczędzać!
Sprawdź, co zyskasz dla tego zakupu