Targroch Targroch Nasiona Chia 250g - TAR/049
- Rodzaj: Nasiona i pestki
- Zobacz pełną specyfikację
Entuzjaści szałwii hiszpańskiej (nasion chia) twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin?
Chia, czyli siła
Istnieją dwie - nie wykluczające się - teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nich głosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.���
Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno - w 2009 roku.
Chia - małe nasiona, wielka moc
Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do:
- poprawy pamięci i koncentracji,
- wzmocnienia odporności,
- obniżenia poziomu złego cholesterolu,
- likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),
- usprawnienia pracy przewodu pokarmowego,
- poprawy stanu włosów, skóry i paznokci,
- dodania energii i sił witalnych.
Nasiona chia dostarczają 8x więcej Omega-3 niż łosoś atlantycki, 6x więcej wapnia niż krowie mleko i aż 3x więcej żelaza, niż uznawany za jego skarbnicę szpinak!
Jak smakują nasiona chia?���
Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów.
Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.
Nasiona chia są naturalnym źródłem:
- Żelaza - które pomaga w transporcie tlenu oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
- Fosforu - który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Sposób użycia: Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtu, owsianek, sałatek oraz wypieków.
Zalecana dzienna porcja: Zaleca się spożywać regularnie pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekroczyło 15 g (około 3 łyżeczki).
Kraj pochodzenia:�Paragwaj*
*- w zależności od partii na magazynie, kraj pochodzenia może ulec zmianie.
Produkt może zawierać: sezam, migdały, gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Zawartość netto: 250g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
- Rodzaj Nasiona i pestki
Market
Morele MAX to gwarancja darmowej dostawy od , możliwości zwrotu zakupów nawet do 30 dni oraz bezpłatnego zwrotu do Paczkomatów 24/7 i Punktów DPD Pickup.
Aktywuj pakiet już dzisiaj i zacznij oszczędzać!
Sprawdź, co zyskasz dla tego zakupu